Ćwiczenia laboratoryjne oferowane w ramach kursów obowiązkowych
Bezpieczeństwo w miejscu pracy
Celem kursu jest zapoznanie Studentów z metodologią oceny parametrów chemicznych i fizycznych w miejscu pracy pod kątem spełniania wymogów BHP z użyciem przyrządów kontrolno-pomiarowych oraz aparatury badawczej (chromatografia gazowa, spektrometria mas, spektrofotometria UV/VIS), np.
- Określenie warunków mikroklimatycznych środowiska pracy
- Ocena zagrożenia hałasem na stanowisku pracy. Ocena prawidłowości oświetlenia
- Ocena poziomu stężeń lotnych związków organicznych w powietrzu i identyfikacja źródeł emisji VOCs w pomieszczeniach
- Zagrożenie pyłami na stanowisku pracy
- Zawartość krzemionki w pyle w środowisku miejsca pracy
- Kompleksowa ocena bezpieczeństwa wybranych stanowisk pracy w oparciu o wskaźniki narażenia
Technologia i inżynieria chemiczna w ochronie środowiska
Studenci wykonują ćwiczenia laboratoryjne pozwalające w praktyce poznać wybrane zagadnienia z zakresu zastosowania technologii chemicznej w ochronie środowiska i zrównoważonego rozwoju. Bloki ćwiczeniowe obejmują następujące jednostki ćwiczeniowe:
- Usuwanie NOx w gazów spalinowych metoda DeNOx
- Oczyszczanie wybranych zanieczyszczeń nieorganicznych ze ścieków metodami adsorpcyjnymi
- Produkcja biopaliw
- Produkcja biokomponentów biopaliwa na bazie bioetanolu
- Ocena wartości energetycznej biomasy
- Recykling tworzyw sztucznych
- Magazynowanie energii elektrycznej
Zaawansowane techniki eksperymentalne w chemii środowiska
Celem kursu jest zapoznanie Studentów z wybranymi technikami eksperymentalnymi stosowanymi w badaniach z zakresu chemii środowiska, np:
- Zastosowanie ekstrakcji w punkcie zmętnienia do zatężania i oznaczania metali ciężkich w próbkach środowiskowych
- Zastosowanie techniki Langmuira do badania wpływu zanieczyszczeń na modelowe błony biologiczne
- Wpływ wybranych jonów metali ciężkich na agregację siarczanu(VI) dodecylosodowego w kontekście zastosowania surfaktantów w remediacji wód i gleb
- Synteza i usuwanie z fazy ciekłej środowiskowo toksycznych kompleksów niklu(II)
- Spektrofotometryczne badanie inhibicji enzymu na przykładzie ureazy glebowej
- Katalityczne usuwanie cząstek sadzy z powietrza jako przyczynek do gospodarki niskoemisyjnej
- Optymalizacja warunków analizy i oznaczanie lotnych związków organicznych w próbkach środowiskowych metodą chromatografii gazowej
- Zastosowanie mikroskopii kąta Brewstera w badaniu oddziaływań wybranych toksykantów z lipidowymi monowarstwami na granicy faz roztwór wodny/powietrze
- Oznaczanie metodą MS mieszaniny pestycydów pozyskanych z materiału roślinnego
- Fotokatalityczne utlenianie fenoli na TiO2 modyfikowanym węglem
- Oznaczanie całkowitej zawartości oraz biodostępności metali ciężkich metodą płomieniowej atomowej spektrometrii absorpcyjnej
Regulamin kursu
Harmonogram kursu
Wzór sprawozdania
Substancje szkodliwe dla środowiska w żywności i kosmetykach
Celem kursu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z wpływem wybranych składników produktów spożywczych i kosmetycznych na środowisko, wybranymi metodami stosowanymi do badania żywności i kosmetyków oraz wybranymi metodami usuwania szkodliwych substancji będących składnikami preparatów kosmetycznych i produktów żywnościowych ze środowiska.
W ramach zajęć laboratoryjnych Studenci wykonają ćwiczenia dotyczące np.:
- Wykrywania/oznaczania wybranych konserwantów i regulatorów kwasowości (np. azotanów(III) i (V), kwasu fosforowego(V)) w próbkach wody i żywności
- Oznaczania metali ciężkich w kosmetykach kolorowych
- Izolacji nanocząstek nieorganicznych z kosmetyków i badania ich fotoaktywności względem modelowych zanieczyszczeń środowiskowych
- Oznaczania WWA w miodach pitnych metodami chromatograficznymi
- Mikroskopii FTIR i ramanowskiej w ocenie degradacji struktury włosa na skutek jego koloryzacji
- Wykrywania situ zafałszowań żywności przy użyciu spektroskopii oscylacyjnej