Ćwiczenia laboratoryjne oferowane w ramach kursów obowiązkowych

Bezpieczeństwo w miejscu pracy

Celem kursu jest zapoznanie Studentów z metodologią oceny parametrów chemicznych i fizycznych w miejscu pracy pod kątem spełniania wymogów BHP z użyciem przyrządów kontrolno-pomiarowych oraz aparatury badawczej (chromatografia gazowa, spektrometria mas, spektrofotometria UV/VIS), np.
  1. Określenie warunków mikroklimatycznych środowiska pracy
  2. Ocena zagrożenia hałasem na stanowisku pracy. Ocena prawidłowości oświetlenia
  3. Ocena poziomu stężeń lotnych związków organicznych w powietrzu i identyfikacja źródeł emisji VOCs w pomieszczeniach
  4. Zagrożenie pyłami na stanowisku pracy
  5. Zawartość krzemionki w pyle w środowisku miejsca pracy
  6. Kompleksowa ocena bezpieczeństwa wybranych stanowisk pracy w oparciu o wskaźniki narażenia

Technologia i inżynieria chemiczna w ochronie środowiska

Studenci wykonują ćwiczenia laboratoryjne pozwalające w praktyce poznać wybrane zagadnienia z zakresu zastosowania technologii chemicznej w ochronie środowiska i zrównoważonego rozwoju. Bloki ćwiczeniowe obejmują następujące jednostki ćwiczeniowe:
  1. Usuwanie NOx w gazów spalinowych metoda DeNOx
  2. Oczyszczanie wybranych zanieczyszczeń nieorganicznych ze ścieków metodami adsorpcyjnymi
  3. Produkcja biopaliw
  4. Produkcja biokomponentów biopaliwa na bazie bioetanolu
  5. Ocena wartości energetycznej biomasy
  6. Recykling tworzyw sztucznych
  7. Magazynowanie energii elektrycznej

Zaawansowane techniki eksperymentalne w chemii środowiska

Celem kursu jest zapoznanie Studentów z wybranymi technikami eksperymentalnymi stosowanymi w badaniach z zakresu chemii środowiska, np:
  1. Zastosowanie ekstrakcji w punkcie zmętnienia do zatężania i oznaczania metali ciężkich w próbkach środowiskowych
  2. Zastosowanie techniki Langmuira do badania wpływu zanieczyszczeń na modelowe błony biologiczne
  3. Wpływ wybranych jonów metali ciężkich na agregację siarczanu(VI) dodecylosodowego w kontekście zastosowania surfaktantów w remediacji wód i gleb
  4. Synteza i usuwanie z fazy ciekłej środowiskowo toksycznych kompleksów niklu(II)
  5. Spektrofotometryczne badanie inhibicji enzymu na przykładzie ureazy glebowej
  6. Katalityczne usuwanie cząstek sadzy z powietrza jako przyczynek do gospodarki niskoemisyjnej
  7. Optymalizacja warunków analizy i oznaczanie lotnych związków organicznych w próbkach środowiskowych metodą chromatografii gazowej
  8. Zastosowanie mikroskopii kąta Brewstera w badaniu oddziaływań wybranych toksykantów z lipidowymi monowarstwami na granicy faz roztwór wodny/powietrze
  9. Oznaczanie metodą MS mieszaniny pestycydów pozyskanych z materiału roślinnego
  10. Fotokatalityczne utlenianie fenoli na TiO2 modyfikowanym węglem
  11. Oznaczanie całkowitej zawartości oraz biodostępności metali ciężkich metodą płomieniowej atomowej spektrometrii absorpcyjnej
Regulamin kursu
Harmonogram kursu
Wzór sprawozdania

Substancje szkodliwe dla środowiska w żywności i kosmetykach

Celem kursu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z wpływem wybranych składników produktów spożywczych i kosmetycznych na środowisko, wybranymi metodami stosowanymi do badania żywności i kosmetyków oraz wybranymi metodami usuwania szkodliwych substancji będących składnikami preparatów kosmetycznych i produktów żywnościowych ze środowiska.
W ramach zajęć laboratoryjnych Studenci wykonają ćwiczenia dotyczące np.:
  1. Wykrywania/oznaczania wybranych konserwantów i regulatorów kwasowości (np. azotanów(III) i (V), kwasu fosforowego(V)) w próbkach wody i żywności
  2. Oznaczania metali ciężkich w kosmetykach kolorowych
  3. Izolacji nanocząstek nieorganicznych z kosmetyków i badania ich fotoaktywności względem modelowych zanieczyszczeń środowiskowych
  4. Oznaczania WWA w miodach pitnych metodami chromatograficznymi
  5. Mikroskopii FTIR i ramanowskiej w ocenie degradacji struktury włosa na skutek jego koloryzacji
  6. Wykrywania situ zafałszowań żywności przy użyciu spektroskopii oscylacyjnej