Zofia Olech
dr nauk chemicznych (1988)-->
tel.: 12 664 6926
e-mail: zofia.olech@uj.edu.pl, olechz@chemia.uj.edu.pl
konsulatacje: środa 12.00 - 13.00
starszy wykładowca w Zakładzie Chemii Środowiska
Zaintersowania badawcze:
- inhibicja ureazy surowymi i przetworzonymi sokami roślin rodzaju Allium i Brassica
- antyoksydacyjne własności soków roślinnych
- aktywność enzymatyczna ureazy glebowej
Wybrane publikacje:
- Jack bean urease inhibition by crude juices of Allium and Brassica plants: determination of thiosulfinates, Food Chemistry 145 (2014) 154
- A spectrophotometric assay for total garlic thiosulfinates content: kinetic aspects of reaction with chromogenic thiols, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 62 (2012) 23
- A study of the inhibition of jack bean urease by garlic extract, Food Chemistry 85 (2004) 553
- Electron paramagnetic resonance spectrum of crystalline jack bean urease, Colloids and Surfaces A 72 (1993) 365
Nagrody:
- Złoty Medal za XXX-lat pracy na Uniwersytecie Jagiellońskim (2015)
|