|
|
Tematyka badań
-
Wpływ czynników wywołujących stres oksydacyjny w roślinach oraz ziarnach zbóż na procesy redoksowe zachodzące w materiale roślinnym.
- Zależność przebiegu procesów zachodzących w trakcie obróbki termicznej mąki od jej składu chemicznego.
- Wpływ modyfikacji skrobi na jej strukturę i proces generacji rodników.
- Oddziaływanie ozonu oraz promieniowania UV na skrobię różnego pochodzenia botanicznego.
- Opracowanie nowatorskiej metody utleniania skrobi w procesach przyjaznych środowisku wykorzystujących promieniowanie UV i działanie ozonu.
Projekty badawcze
Grant Narodowego Centrum Nauki 2011/03/B/NZ9/00074 pt. Określenie współdziałania stabilnych rodników z antyoksydantami generowanymi w nasionach zbóż w prognozowaniu odporności roślin na stresy środowiskowe, okres realizacji: 2012-2015
Grant Narodowego Centrum Nauki 2016/23/B/NZ9/01065 pt. Zbadanie mechanizmu oddziaływania skrobi z reaktywnymi formami tlenu, generowanymi w trakcie jej modyfikacji innowacyjnymi metodami utleniania, okres realizacji: 2017-2020
Wybrane publikacje (2015-2019)
-
M. Kurdziel, A. Dłubacz, A. Wesełucha-Birczyńska, M. Filek, M. Łabanowska, Stable radicals and biochemical compounds in embryos and endosperm of wheat grains differentiating sensitive and tolerant genotypes – EPR and Raman studies, Journal of Plant Physiology, 2015, 183, 95 – 107.
-
M. Filek, M. Łabanowska, J. Kościelniak, J. Biesaga-Kościelniak, M. Kurdziel, I. Szarejko, H. Hartikainen, Characterization of barley leaf tolerance to drought stress by chlorophyll fluorescence and electron paramagnetic resonance studies, Journal of Agronomy and Crop Science, 2015, 201, 228-240.
-
M. Łabanowska, M. Kurdziel, M. Filek, Changes of paramagnetic species in cereal grains upon short-term ozone action as a marker of oxidative stress tolerance, Journal of Plant Physiology, 2016, 190, 54-66
-
M. Łabanowska, M. Kurdziel, M. Filek, A.Wesełucha-Birczyńska, The impact of biochemical composition and nature of paramagnetic species in grains on stress tolerance of oat cultivars, Journal of Plant Physiology, 2016, 199, 52-66.
-
N. Górska, E. Mikuli, M. Łabanowska, M. Kurdziel, Vibration-reorientation dynamics, structural changes and its interrelation with the phase transition in polycrystalline [Cr(OC(NH2)2)6](BF4)3, Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 2016, 154, 237-242.
-
M. Filek, M. Łabanowska, M. Kurdziel, A.Wesełucha-Birczyńska, E. ,Kozakiewicz, Structural and biochemical response of chloroplasts in tolerant and sensitive barley genotypes to drought stress, Journal of Plant Physiology, 2016, 207, 61-72.
-
M. Filek, M. Łabanowska, M. Kurdziel, A. Sieprawska, Electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy in studies of the protective effects of 24-epibrasinoide and selenium against zearalenone-stimulation of the oxidative stress in germinating grains of wheat, Toxins, 2017, 9(6), 178; doi:10.3390/toxins9060178.
-
P. Moskal, A. Wesełucha-Birczyńska, M. Łabanowska, M. Kurdziel, M. Filek, 2D FTIR correlation spectroscopy and EPR analysis of Urtica dioica leaves from areas of different environmental pollution, Spectrochimica Acta - Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 2018, 189, 405-414.
-
S. Pietrzyk, T. Fortuna, L. Juszczak, D. Gałkowska, M. Bączkowicz, M. Łabanowska, M. Kurdziel, Influence of amylose content and oxidation level of potato starch on acetylation, granule structure and radicals’ formation, International Journal of Biological Macromolecules, 2018, 106, 57-67.
-
M. Kurdziel, M. Filek, M. Łabanowska, The impact of short-term UV irradiation on grains of sensitive and tolerant cereal genotypes studied by EPR, Journal of the Science of Food and Agriculture, 2018, 98, 2607–2616.
-
S. Pietrzyk, T. Fortuna, M. Łabanowska, L. Juszczak, D. Gałkowska, M. Bączkowicz, M. Kurdziel, The effect of amylose content and level of oxidation on the structural changes of acetylated corn starch and generation of free radicals, Food Chemistry, 2018, 240, 259-267.
-
S Pietrzyk, T. Fortuna, M. Łabanowska, M. Kurdziel, K. Królikowska, L.Juszczak, Effect of oxidation level of high-amylose corn starch on its acetylation, molecular structure and functional properties, Starch/Stärke, 2019, 71, 1800097.
-
M. Kurdziel, M. Łabanowska, S. Pietrzyk, J. Sobolewska-Zielińska, M. Michalec, The changes of physicochemical properties of barley and oat starches upon environmentally friendly oxidation methods, Carbohydrate Polymers, 2019, 210, 339-349.
Wybrane prezentacje na konferencjach (2015-2019)
-
M. Kurdziel, M. Łabanowska, M Filek, E. Kuliś, The stimulation of activities of paramagnetic centers in cereal grains as the response to UV-treatment, 3rd International Symposium on Plant Signaling and Behavior, Paryż, Francja, czerwiec 2015.
-
M. Łabanowska, M. Kurdziel, M. Filek, Paramagnetic species created by ozone treatment in cereal grains, 3rd International Symposium on Plant Signaling and Behavior, Paryż, Francja, czerwiec 2015.
-
M. Kurdziel, M. Łabanowska, M Filek, E. Kuliś, The activation of paramagnetic centers in cereal grains as the response to oxidative stress, EMBO Conference, Signaling in Plant Development, Brno, Czechy, wrzesień 2015.
-
N. Górska, Ł. Hetmańczyk, E. Mikuli, M. Łabanowska, M. Kurdziel, Neutrons and Raman scattering, infrared absorption and electron paramagnetic resonance studies of vibration and reorientation dynamics, structural changes and its interrelation with the phase transition in polycrystalline [Cr(urea)6)](BF4))3), VI European Conference on Neutron Scattering, Saragossa, Hiszpania, sierpień 2015.
-
M. Kurdziel, M. Łabanowska, M Filek, Application of qualitative standards to interpretation of EPR spectra of plant material, IV Forum EMR-PL, Poznań, czerwiec 2016.
-
M. Filek, M. Łabanowska, M. Kurdziel, A. Sieprawska, Electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy studies of the mycotoxin – stimulation of radical species in wheat, XVI Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego, Ryn, czerwiec 2016.
-
M. Łabanowska, M. Kurdziel, Od nitki do kłębka – od skrobi do stresu oksydacyjnego, III Ogólnopolskie Forum Chemii Nieorganicznej, Kraków, grudzień 2016.
-
M. Kurdziel, M. Łabanowska, S. Pietrzyk, Innovative methods of starch modification studied by EPR method, V Forum EMR-PL, Wrocław - Kudowa, czerwiec 2018.
-
J. Sobolewska - Zielińska, S. Pietrzyk, T. Fortuna, M. Łabanowska, M. Kurdziel, Effect of chemical and physical modification on functional properties of selected cereal starches, 14th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience, Praga, Czechy, listopad 2018.
|
|