powrót

Zespół Badań Materiałów Roślinnych

 

 

Członkowie zespołu

 
dr Magdalena Kurdziel

Podstawowe informacje

 

 



Tematyka badań
  1. Wpływ stresów środowiskowych na powstawanie długo żyjących rodników w liściach i ziarnach różnych odmian zbóż (pszenica, owies, jęczmień).
  2. Poszukiwanie markera odporności genetycznej zbóż metodą spektroskopii EPR.
  3. Właściwości antyoksydacyjne herbat i ziół związane z obecnością stabilnych wolnych rodników.
  4. Wpływ jonów metali bloku d na charakter odporności roślin na stres oksydacyjny.
Bieżące projekty badawcze

Grant Narodowego Centrum Nauki 2011/03/B/NZ9/00074 pt. Określenie współdziałania stabilnych rodników z antyoksydantami generowanymi w nasionach zbóż w prognozowaniu odporności roślin na stresy środowiskowe, okres realizacji: 2012-2015


Wybrane publikacje (2010-2013)

  1. T.Fortuna, D.Gałkowska, M.Bączkowicz, K.Szkabar, I.Tartanus, M.Łabanowska, M.Kurdziel, Effect of potassium and magnesium treatment on physicochemical and rheological properties of potato, corn and spelt starches and on thermal generation of free radicals, Starch,(2013)DOI 10.1002/star.201200289.
  2. R.Socha, M.Bączkowicz, T.Fortuna, A.Kura, M.Łabanowska, M.Kurdziel, Determination of free radicals and flavan-3-ols content in fermented and unfermented teas and properties of their infusions, Eur. Food. Res. Technol., 2013, 237, 167.
  3. S.Pietrzyk, T.Fortuna, K.Królikowska, E.Rogozińska, M.Łabanowska, M.Kurdziel, Effect of mineral elements on physicochemical properties of oxidized starches and generation of free radicals, Carbohydrate Polymers, 2013, 97, 343.
  4. M.Łabanowska, M.Kurdziel, E.Bidzińska, A.Wesełucha-Birczyńska, D.Pawcenis, T.Łojewski, T.Fortuna, S.Pietrzyk, I.Przetaczek-Rożnowska, Influence of starch oxidation and phosphorylation on thermal generation of carbohydrate radicals studied by electron paramagnetic resonance, Starch, 2013, 65, 782.
  5. M.Łabanowska, M.Kurdziel, E.Bidzińska, T.Fortuna, S.Pietrzyk, I.Przetaczek-Rożnowska, J.Rożnowski, Influence of metal ions on thermal generation of carbohydrate radicals in native and modified starch studied by EPR, Starch, 2013, 65, 469.
  6. M.Łabanowska, A.Wesełucha-Birczyńska, M.Kurdziel, P.Puch, Thermal effects on the structure of cereal starches. EPR and Raman spectroscopy studies, Carbohydrate Polymers, 2013, 92, 842.
  7. M.Łabanowska, A.Wesełucha-Birczyńska, M.Kurdziel, K.Sepioło, The mechanism of thermal activated radical formation in potato starch studied by electron paramagnetic resonance and Raman spectroscopies, Carbohydrate Polymers, 2013, 91, 339.
  8. M.Łabanowska, M.Filek, M.Kurdziel, E.Bidzińska, Z.Miszalski, H.Hartikainen, EPR spectroscopy as a tool for investigation of differences in radical status in wheat plants of various tolerances to osmotic stress and PEG-treatment, Journal of Plant Physiology, 2013, 170, 136.
  9. A.Wesełucha-Birczyńska, M.Łabanowska, M.Kurdziel, M.Filek, Resonance Raman and EPR spectroscopy studies of untreated spring wheat leaves, Vibrational Spectroscopy, 2012, 60, 113.
  10. M.Łabanowska, E.Bidzińska, A.Para, M.Kurdziel, EPR investigation of Cu(II)- complexes with nitrogen derivatives of dialdehyde starch, Carbohydrate Polymers, 2012, 87, 2605.
  11. M.Łabanowska, M.Filek, M.Kurdziel, E.Bednarska, A.Dłubacz, H.Hartikainen, Electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy characterization of wheat grains from plants of different water stress tolerance, Journal of Plant Physiology, 2012, 169, 1234.
  12. M.Łabanowska, M.Filek, J.Kościelniak, M.Kurdziel, E.Kuliś, H.Hartikainen, The effects of short-time selenium stress on Polish and Finnish wheat seedlings – EPR, enzymatic and fluorescence studies, Journal of Plant Physiology, 2012, 169, 275.
  13. S.Pietrzyk, L.Juszczak, T.Fortuna, M.Łabanowska, E.Bidzińska, K.Błoniarczyk, The influence of Cu(II) ions on physicochemical properties of potato starch oxidised by hydrogen peroxide, Starch, 2012, 64, 272.
  14. S.Pietrzyk, T.Fortuna, K.Dyrek, M.Łabanowska, E.Bidzińska, J.Orawska, Effects of saccharose substitutes on physicochemical properties and free radical generation in oxidized potato starch, International Jurnal of Food Properties, 2011, 14, 1255.
  15. M.Łabanowska, E.Bidzińska, S.Pietrzyk, L.Juszczak, T.Fortuna, K.Błoniarczyk, Influence of copper catalyst on the mechanism of carbohydrate radicals generation in oxidized potato starch, Carbohydrate Polymers, 2011, 85, 775.
  16. M.Filek, J.Kościelniak, M.Łabanowska, E.Bednarska, E.Bidzińska, Selenium-induced protection of photosynthesis activity in rape (Brassica napus) seedlings subjected to cadmium stress. Fluorescence and EPR measurements Photosynthesis Research, 2010, 105, 27.

Wybrane prezentacje na konferencjach
  1. M.Łabanowska, M.Kurdziel, M.Filek, A.Dłubacz, Zastosowanie spektroskopii EPR w badaniach ziaren zbóż o różnej odporności na stres, I Ogólnopolskie Forum Chemii Nieorganicznej, Kraków, 6-8 grudnia 2012.
  2. A.Dłubacz, I.Otto, M.Łabanowska, M.Kurdziel, M.Filek, EPR measurements of changes in radicals production upon oxidative stress action, 9th International Conference Plant Functioning Under Environmental Stresses, Kraków, 12-15 września 2012.
  3. M.Łabanowska, M.Filek, M.Kurdziel, A.Dłubacz, Electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy characterization of wheat grains from plants of different water stress tolerance, II Forum EMR-PL, Częstochowa - Hucisko, 16 -18 maj 2012.
  4. P.Kornelak, M.Łabanowska, W.Macyk, M.Toba, I.Nazarczuk, M.Najbar, NO decomposition over Mo-V oxide bronzer, International Sympossium on Nitrogen Oxides Emission Abatement NOEA 2011, Zakopane, 4-7 września 2011.
  5. A.Wesełucha-Birczyńska, M.Łabanowska, M.Kurdziel, M.Filek, Resonance Raman and EPR Spectroscopy Studies of Untreated Spring Wheat Leaves, Sixth International Conference on Advanced Vibrational Spectroscopy (ICAVS-6), Kalifornia, Sonoma County, 12-17 czerwiec 2011.
  6. M.Filek, M.Łabanowska, E.Bidzińska, J.Biesaga-Koscielniak, EPR Investigations of Long Lived Radicals in Wheat Seeds, XVIII Congress of the Federation of European Societies of Plant Biology (FESPB), Walencja, Hiszpania 4-7 lipiec 2010.
  7. T.Fortuna, K.Dyrek, M.Łabanowska, J.Rożnowski, E.Bidzińska, L.Łuszczak, Influence of sweeteneres on selected properties of potato monostarch phosphate, XVI International Starch Convention Cracow – Moscow, Kraków 16 - 20 czerwiec 2008.
  8. M.Łabanowska, K.Dyrek, E.Bidzińska T.Fortuna, S.Pietrzyk, I.Przetaczek, J.Rożnowski, EPR studies of the effect of sweeteneres on radical processes in starch, XVI International Starch Convention Cracow – Moscow, Kraków 16 - 20 czerwiec 2008.
  9. S.Pietrzyk, T.Fortuna, K.Dyrek, M.Łabanowska, E.Bidzińska, J.Orawska, Influence of saccharose substitutes on physicochemical properties and free radicals generation in oxidized potato starch, XVI International Starch Convention Cracow – Moscow, Kraków 16 - 20 czerwiec 2008.
  10. K.Dyrek, M.Łabanowska, E.Bidzińska, T.Fortuna, Cu2+ as a Paramagnetic Probe for EPR Studies of Starch, XIV International Starch Convention, Cracow-Moscow, Kraków, 20-24 czerwiec 2006.
  11. K.Dyrek, T.Fortuna, I.Przetaczek, S.Pietrzyk, J.Rożnowski, E.Bidzińska, M.Łabanowska, Radical Processes in Starch Irradiated with Microwaves, XIV International Starch Convention, Cracow-Moscow, Kraków, 20-24 czerwiec 2006.
  12. K.Dyrek, M.Łabanowska, E.Bidzińska, M.Borowski, T.Fortuna, S.Pietrzyk, I.Przetaczek, J.Rożnowski, EPR and IR Studies of the Influence of Succrose and its Substitutes on Radical Processes of Starch Degradation, XIV International Starch Convention, Cracow-Moscow, Kraków, 20-24 czerwiec 2006.

 

Ostatnia modyfikacja danych: Mariusz Pilch, 2014-10-16 12:10:13
   

strona główna Wydziału Chemii